Op zaterdag 2 November Allerzielen op begraafplaats Groenesteeg

Begraafplaats Groenesteeg herdenkt op 2 november het 200-jarig bestaan met ‘herbegrafenis’ van ‘de redder van Leiden’

De begraafplaats Groenesteeg in Leiden bestaat 200 jaar. Dat viert ze met een speciaal evenement. Op zaterdag 2 november – de dag van Allerzielen – herdenkt Groenesteeg dit tweede eeuwfeest met een authentieke ‘herbegrafenis’ van de ‘redder van Leiden’, Diederik van Leyden Gael. Vanaf 13.30 uur loopt een unieke begrafenisstoet, nagespeeld uit 1846, vanuit de Hooglandse kerk door het centrum van de stad naar begraafplaats Groenesteeg. In de stoet lopen prominente Leidenaren mee, zoals burgemeester Lenferink, cabaretier Jochem Myjer en rector magnificus Carel Stolker.

 

Begrafenisstoet

De kist ligt in een zwarte rouwkoets, getrokken door een vierspan. Ongeveer 70 personen, gekleed in authentieke klederdracht, vormen de begrafenisstoet. Jochem Myjer vertolkt de rol van ‘huilebalk’. Burgervader Henri Lenferink, gekleed in een burgemeesterspak uit de 19de eeuw, loopt mee als burgemeester Du Rieu. Ook Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, is van de partij.

 

Redder van Leiden

Diederik van Leyden Gael was één van de meest gefortuneerde Leidenaars (‘rijke stinkerds’) uit de geschiedenis van de stad. Door een anonieme schenking redde hij de stad van de ondergang, nadat in 1838 bleek dat de gemeentesecretaris Pierre du Pui ongeveer de helft van de gemeentebegroting (150.00 gulden) verduisterd had. De schenking werd aanvankelijk toegeschreven aan koning Willem I, maar bleek achteraf afkomstig te zijn van Diederik van Leyden Gael.

 

Begraafplaats Groenesteeg

De begraafplaats Groenesteeg in Leiden bestaat 200 jaar. Het is één van de oudste begraafplaatsen van Nederland en Rijksmonument. Het is tevens één van de mooiste met bomen bijna zo oud als de begraafplaats zelf. Hier liggen hoogleraren van de Universiteit Leiden, oud-burgemeesters, fabrikanten en kunstenaars. Bijvoorbeeld de arabist Snouck Hurgronje, de schilder Floris Verster en ook de moeder van Vincent van Gogh.

 

 

 

 

 

 

 

Informatie

  • Datum: zaterdagmiddag 2 november 2013
  • Start: Hooglandse kerk (13.30 uur); einde: begraafplaats Groenesteeg (14.40 uur)
  • Website: www.begraafplaatsgroenesteeg.nl
  • Facebook: Begraafplaats Groensteeg; Twitter: @Groenesteeg200jaar
  • Contactpersoon: Lodewijk Kallenberg; tel: 071-5891226; email: kallenberg@math.leidenuniv.nl