Een schip voor de Zeeheldenbuurt

Het kan niemand in de buurt ontgaan zijn dat er sinds dit voorjaar een schip aan de muur hangt van Trompstraat 20. Het gaat om een schaalmodel van een 17e-eeuws schip van 5,5 meter lang, 2 meter hoog en 1 meter breed. Het schip, de Aemilia, is gebouwd door kunstenaar André Sas en Pieter Dool, vroeger scheepstimmerman van beroep. Ook veel andere  bewoners van de Zeeheldenbuurt hebben een handje geholpen. De ‘echte’ Aemilia was ooit een beroemd vlaggenschip van luitenant-admiraal Maarten Harpertszoon Tromp.

 

De Aemilia is gebouwd in de achtertuin van het atelier van André Sas op de Van Speykstraat. Op 20 april is het schip met vereende krachten van buurtbewoners en medewerkers van Zirkzee Dakwerk uit de tuin getild en vervolgens – voorafgegaan door trompettist Mikhail Scherrenberg,- op een vrachtwagen naar de Trompstraat gebracht. Daar is het door aannemer Huurman aan de muur bevestigd.  ’s Avonds is het schip gedoopt door Admiraal Tromp himself, onder begeleiding van Drumband Con Fuocco.  Filmmaker Michiel Keller maakte de volgende korte film van deze dag:

 

In maart 2014 maakte  Michiel ook een filmpje van het bouwen van de Aemilia in de “achtertuin-annex-scheepswerf”  op de Van Speykstraat: