Infoavond: Duurzaamheid in de wijk 13 januari

Beste wijkbewoners,

 

Bij het opstellen van de wijkvisie bleek dat veel wijkbewoners belang hechten aan meer duurzaamheid. Als groene rakker heb ik daarom de handschoen opgepakt en mezelf tot doel gesteld om onze wijk zo snel mogelijk energieneutraal te krijgen. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

 

De makkelijkste en meteen ook goedkoopste manier om je energierekening omlaag te brengen is om het licht uit te doen als je de kamer verlaat, apparaten niet onnodig in de oplader te houden en de thermostaat een graad lager te zetten. Gemiddeld kan je hierdoor 10% besparen.

 

Ingrijpender is het isoleren van je huis of het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen er echter voor zorgen dat je meter op een zonnige dag achteruit draait, wat een enorme kick kan geven, en voor isolatie heeft de gemeente een fonds beschikbaar gesteld, zodat de kosten aanzienlijker lager worden.

 

De gemeente is trouwens enthousiast over mijn initiatief en heeft het opgewaardeerd tot lokale Green Deal. Dit houdt in dat ze graag meedenken en open staan voor pilots, die als ze succesvol zijn, ook in de rest van Leiden kunnen worden ingevoerd. Zo hebben ze van twee huizen in de wijk een energiescan gemaakt en willen we een proef (pilot) doen met lantaarnpalen die ’s nachts gedimd worden.

 

Verder heb ik het aanbod gekregen om een elektrische deelauto in onze wijk neer te zetten; wil ik kijken of er zonnepanelen op de daken van de gebouwen en bedrijven in de wijk, inclusief de Waard, kunnen komen; is er plek voor meer deelnemers in de wijkmoestuin; zorgt delen van spullen voor minder eigen aanschaf etc. etc.

 

Dus voor een beter milieu, meer geld in je portemonnee en een gezelligere wijk, komt er 13 januari om 20.00 een informatieavond in ’t Schippertje om het allemaal nader toe te lichten.

 

Hopelijk tot dan.

 

Jeroen Schrama
Heemskerkstraat 57
071-5126564
speedkip@gmail.com