De afgelopen jaren hebben zowel woningcorporatie Portaal als de gemeente radicale en minder radicale plannen gemaakt voor herstructurering van de buurt. Dit was voor Buurtvereniging Zeeheldenbuurt reden om stadshistoricus Cor Smit eerst de opdracht te geven een advies te schrijven over de architectonische-, stedenbouwkundige en (sociaal-)historische waarden van de wijk, en later om de geschiedenis van de buurt in een boek vast te leggen.
Het boek ‘Ons eiland, de geschiedenis van de Zeeheldenbuurt en De Waard’ verscheen in september 2012. Er komen veel buurtbewoners aan het woord, zowel mensen die er geboren werden kort nadat de Eensgezindheid haar eerste huizen bouwde en nog herinneringen hebben aan de tijd voor de oorlog, als mensen die nu actief zijn in de buurt, of er bijvoorbeeld als jongere een plekje vinden. Naast veel historisch beeldmateriaal bevat het boek ook prachtige foto’s van het hedendaagse leven in de wijk door documentair fotograaf Chris de Bode.
Het boek was binnen enkele maanden uitverkocht. Nog steeds krijgt de buurtvereniging verzoeken waar het boek nog te koop is, maar een herdruk zit er voorlopig niet in. Om de mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Zeeheldenbuurt tegemoet te komen, kunt u hieronder doorklikken op:
- Een inleiding van Cor Smit over de geschiedenis van de Zeeheldenbuurt (september 2012)
- Een powerpointpresentatie van Cor Smit over de geschiedenis van de Zeeheldenbuurt met illustraties (september 2011) (Let op! Dit bestand is 38 Mb!)
Daarnaast kunt u doorklikken op:
- Het persbericht over het verschijnen van het boek ‘Ons Eiland’ van uitgeverij Ginkgo (september 2012)
- ‘Bedreigd erfgoed’, een artikel van Cor Smit over de monumentale waarde van de Zeeheldenbuurt (februari 2012)
- Brieven van Vereniging Oud Leiden over het behoud van de Zeeheldenbuurt aan Portaal en B & W van Leiden (maart 2011)
- Cor Smit, ‘De Waard – Historisch advies’ (februari 2011)
- Een gedetailleerd verslag van adviesbureau SteenhuisMeurs, ‘De Waard – Leiden, cultuurhistorische verkenning’ (februari 2011)