Green Deal Project

De Green Deal Zeeheldenbuurt

Naar een energieneutrale wijk

 

Er gebeurt de laatste tijd veel in onze buurt en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat er ook op het gebied van energie mooie, grote en kleine stappen worden gezet. Dat doe ik samen met mijn projectgroep, de gemeente, EnergiekLeiden, Portaal, Zon op Nederland, studenten, en vooral met u. Want uiteindelijk bepaalt u zelf of u de tv ’s nacht op stand-by of uit zet; bepaalt u of u uw huis laat isoleren en op het dak zonnepanelen plaatst en bepaalt u of u open staat voor elektrische (deel)auto’s, een biovergistingsinstallatie en zonneparken. Dus laat u verleiden, informeren en enthousiasmeren en kom in actie.

 

Kleine stappen

’s Nachts de stekker van de oplader uit het stopcontact halen en de tv echt uit zetten, zijn kleine stapjes die op jaarbasis toch aantikken. Nog meer winst is te behalen bij de verwarming van uw huis. Een uur voor het slapen gaan alvast de verwarming lager zetten, 15 graden is ’s nachts prima, en tussendeuren goed sluiten, zorgt ervoor dat de warmte niet verdwijnt naar ruimtes waar toch niemand is. Dit bespaart zo enkele honderden euro’s per jaar.

Nog meer tips zijn onder andere te vinden de site van milieucentraal. Heeft u zelf nog goede tips? Geef ze door, dan maken we daarvan een tipparade.

 

Grote stappen

Dubbel glas hebben de meesten van u wel, maar wie heeft er spouwmuurisolatie? En is uw dak al geïsoleerd? Want warmte stijgt op en bij een woning zonder dakisolatie vliegt de warmte zo uw huis uit. Naast een lagere gasrekening zal vooral het betere binnenklimaat opvallen. Leuk is het nemen van zonnepanelen. Om een oude meter te zien te terugdraaien, zorgt bij velen voor een hoerastemming. Heeft u het geld niet, kijk dan eens bij deze site van de gemeente.

 

Zien is geloven

Binnenkort wordt een warmtescan gemaakt van de meeste huizen in de wijk. Daarop kunt u zelf zien op welke plekken een beetje extra isolatie geen kwaad kan. Ook is het mogelijk om een energiemeter voor een week te lenen, waarop u kunt aflezen wat de stroomslurpers in uw huishouden zijn.

 

Vertel het elkaar

Wat is wijs? Wat werkt goed en wie heeft u goed geholpen? Er komt een site waarop we al uw ervaringen gaan verzamelen. Door uw ervaringen te delen, maakt u de keuzes voor uw buren een stuk makkelijker.

 

Pilots

Er is technisch veel mogelijk. Heel veel. Maar waar zit u op te wachten, wat is prettig, leuk of merkt u juist niks van, terwijl het wel veel energie bespaart? Zowel voor huizen als op wijkniveau gaan we pilots doen, waarbij we vooral gaan kijken wat aanslaat en waar u tevreden of zelfs blij van wordt.

 

Projecten op wijkniveau

Op het dak van Stedelijk Beheer willen we zo’n 200 zonnepanelen plaatsen. Deze zonnepanelen kunnen door u als wijkbewoner worden aangeschaft. Ook willen we kijken of energiebesparing bij de straatlantaarns mogelijk is, zonder dat u er last van heeft. En wat denkt u van een biovergistingsinstallatie die werkt op uw groente- en fruitafval?

 

Wat lonkt er aan de horizon?

* een energierekening van €0,- die op de mat valt in een comfortabel warm en tochtvrij huis

* een website waarop uw ervaringen worden gedeeld met de rest van de wijk

* zonneparken voor de bewoners op alle platte daken in de wijk en op het industrieterrein

* elektrische (deel)auto’s die worden opgeladen door je eigen zonnepanelen

* steeds weer nieuwe initiatieven en technieken voor in huis of de wijk

* kortom: de meest energiezuinige wijk van Leiden, waar het bruist van de energie!

 

Wilt u meedenken, meedoen, heeft u tips of wilt u gewoon graag op de hoogte worden gehouden. Geef uw gegevens door en dan neem ik contact met u op.

 

Met groene groet,

 

Jeroen Schrama

 

Projectleider en wijkbewoner

Heemskerkstraat 57

071-5126564

speedkip@gmail.com